Дом здравља Сврљиг

Др Љубинко Ђорђевић

Телефон за хитне позвие

Радно време

24/7

РАСПОРЕД Рада лекара

Др Љубинко Ђорђевић

14. НОВЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

Шећерна болест (Diabetes mellitus) спада у групу тзв. масовних хроничних незаразних болести. У свету има око 450 милиона оболелих а сматра се да ће тај број до 2030. године достићи и 700 милиона.  У Србији има више од 700000 регистрованих дијабетичара.

Уједињене нације су 2007. године установиле Сетски дан борбе против дијабетеса као начин да се још више обрати пажња на све већу учесталост појаве шећерне болести.  За Дан борбе против шећерне болести изабран је 14. новембар,  у знак сећања на датум рођења канадског лекара и научника Фредерика Бантинга који је пронашао инсулин и за то откриће добио Нобелову награду за медицину 1923. године.

Због свог хроничног и прогресивног тока и компликација које са собом носи,  шећерна болест представља прави пример болести код које је ПРЕВЕНЦИЈА од највећег значаја за спречавање обољевања, и уклањање,  смањење и модификацију фактора ризика који доводе до развоја компликација код оболелих.

  1. Дом здравља „Др Љубинко Ђорђевић“ током целе године спроводи акције превентивних прегледа али и овог пута желимо да укажемо да је веома важно да мало свог времена посветите свом здрављу и посетите свог ИЗАБРАНОГ ЛЕКАРА. 

Закажите преглед код свог изабраног лекара ИАКО НЕМАТЕ НИКАКВЕ СИМПТОМЕ, преконтролишите своје здравље,  мислите на себе и своје најмилије!

Службе дома здравља
Контакт информације