Дом здравља Сврљиг

Др Љубинко Ђорђевић

Телефон за хитне позвие

Радно време

24/7

РАСПОРЕД Рада лекара

Др Љубинко Ђорђевић

ПРОВЕРИТЕ СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ – ПРЕВЕНТИВНЕ АКЦИЈЕ ДОМА ЗДРАВЉА СВРЉИГ

           Март месец је месец у коме се посебна пажња обраћа на превенцију малигних болести које су у порасту последњих година а које се нажалост, у великом броју случајева откривају у узнапредовалој фази када су могућности за излечење смањене. Зато је важно да се болест открије у што ранијој фази када се повећавају шансе за излечење и очување квалитета живота. Један од највећих разлога за касно откривање тешких болести  је низак ниво свести о томе које животне навике представљају ризик за малигне али и друге хроничне болести. Многи штетни фактори и навике могу бити отклоњени или им може бити ублажен штетни ефекат и због тога треба на сваком месту и у свакој прилици на то указивати.

Од 2013. године се у Србији спроводи организовани скрининг на  рак дојке и грлића материце, као и на карцином дебелог црева.

Такође се раде и скрининг прегледи и то на депресију, кардиоваскуларне болести и шећерну болест тип 2.

 

Основни циљ превентивних активности је едукација о штетним факторима и навикама као и мотивација одређених популционих група да се јаве свом лекару и када немају никаквих тегоба.

  • Жене старосне доби од 25 до 64 године да се јаве гинекологу у Служби за здравствену заштиту жена и обаве скрининг на рак грлића материце и карцином дојке и едукују се о самопрегледу дојке
  • Жене и мушкарци старости од 50 до 74 година да се јаве свом лекару који ће их упутити да ураде тзв. ФОБ тест – тест на окултно крварење у столици – скрининг на карцином дебелог црева
  • Особе оба пола старије од 35 година да ураде скрининг на дијабетес тип 2
  • Особе оба пола старије од 18 година да ураде скрининг на депресију
  • Мушкарци од 35 и жене од 45 година (или млађе ако су ушле у менопаузу) да ураде скрининг на кардиоваскуларни ризик

ЈАВИТЕ СЕ СВОМ ЛЕКАРУ – ЗАКАЖИТЕ ПРЕГЛЕД И ПРОВЕРИТЕ СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ!!!

У оквиру превентивних активности Служба за заштиту здравља одраслих у Дому здравља „Др Љубинко Ђорђевић“ Сврљиг – реализовала је акцију 09. марта 2018. године у селу Драјинцу.

Том приликом одазвао се велики број заинтересованих мештана а здравствени радници вршили су мерење крвног притиска, контролу шећера у крви, пружали здравствене савете и делили медицински промотивни материјал. Такође је рађен и скрининг на дијабетес типа 2 и скрининг на кардиоваскуларни ризик.

Службе дома здравља
Контакт информације