Дом здравља Сврљиг

Др Љубинко Ђорђевић

Телефон за хитне позвие

Радно време

24/7

РАСПОРЕД Рада лекара

Др Љубинко Ђорђевић

КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА У ДОМУ ЗДРАВЉА СВРЉИГ

Латинска изрека: Понављање је мајка учења, (лат. Repetitio est mater studiorum) каже да се без сталног понављања наученог, не може учити. Када би било другачије, односно када се не би понављало учено, тада би новонаучено заборављало раније научено.

Бирањем медицине као животног позива здравствени радници су изабрали и обавезали се на вечно учење и усавршавање својих знања и вештина, много више и значајније него било која друга струка. Развој друштва, темпо живота, нови изазови и проблеми у сваком сегменту живота човека, утичу и на здравствено стање, те се због тога и медицина као наука а и здравствени радници морају развијати и усавршавати у складу са временом у коме живе.

У Дому здравља „др Љубинко Ђорђевић“ у Сврљигу, у сарадњи са Друштвом лекара ургентне медицине Србије (DLUMS) у суботу 02. децембра 2017. године, одржан је курс „Збрињавање трауме у прехоспиталним условима“. Курс је акредитован одлуком Здравственог савета Србије под бр. А-1-539/17 за лекаре, медицинске сестре/техничаре, фармацеуте, биохемичаре и стоматологе.

Полазници ове едукације добили су по 6 КМЕ бодова, али оно што је много значајније, чули су, видели и научили и практично увежбали најновије смернице у основним принципима збрињавања повређених особа у различитим задесним ситуацијама.

Уз изузетно залагање предавача из Друштва лекара ургентне медицине Србије, и уз свеопшти позитиван утисак свих учесника, констатовано је да је овакав вид едукације од изузетног значаја и да ће се сарадња и организовање нових курсева у Дому здравља Сврљиг наставити и у наредном периоду.

У сусрет овој едукацији Дом здравља Сврљиг је набавио и нову опрему која ће бити од велике користи у даљем раду приликом збрињавања повређених лица. У питању је тзв. спинална даска, која служи за имобилизацију и транспорт особа код којих постоји сумња на повреду кичменог стуба.

Сарадња са Друштвом лекара ургентне медицине Србије датира од раније а најзначајнија је била на 3. Међународном конгресу ургентне медицине у Нишу, који се одржао од 1 до 3. јуна 2017. године, када се и име Дома здравља Сврљиг појавило на овом престижном међународном конгресу. Др Оливера Савић презентовала је свој рад на овом конгресу, као победнички објављени рад у форми е-постера, по гласовима публике. Награда за најбољи е-постер је била таблет рачунар и он је поклоњен аутору илустрација за овај рад. Далеко већа и значајнија награда је била могућност да се рад и усмено презентује и то је и учињено и пропраћено са изузетном пажњом од стране домаће и међународне стручне јавности.  Рад се може наћи и видети на сајту www.dlums.rs  у Зборнику сажетака са Трећег међународног конгреса ДЛУМС, Ниш, 01-03. јун 2017.  

Службе дома здравља
Контакт информације