Дом здравља Сврљиг

Др Љубинко Ђорђевић

Телефон за хитне позвие

Радно време

24/7

РАСПОРЕД Рада лекара

Др Љубинко Ђорђевић

„Нађи времена“за преглед и превенцију рака дојке и грлића материце

Током октобра, Међународног месеца борбе против рака дојке, почиње кампања “Нађи времена” која има за циљ да информише жене о значају превенције и раног откривања рака дојке и рака грлића материце. Кампања „Нађи времена“ се спроводи уз финансијску подршку Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Републике Србије, преко развојног програма Европски ПРОГРЕС.

Кампања ће бити спроведена у девет општина које су укључене у реализацију програма Европски ПРОГРЕС, а чији су домови здравља захваљујући донацији Европске уније и Владе Швајцарске недавно добили медицинску опрему за гинеколошке ординације. Нова опрема омогућила је боље услове за рад и унапређење здравствене заштите жена.

Током октобра и новембра у Алексинцу, Бабушници, Белој Паланци, Брусу, Гаџином Хану, Дољевцу, Књажевцу, Мерошини и Сврљигу ће се кроз низ различитих активности скренути пажња јавности, посебно жена, на то да је брига о здрављу уједно и брига о потомству, као и да је превентива најбољи лек за здрав живот. Управо зато, у договорима са домовима здравља у наведеним општинама, све жене, без обзира да ли имају здравствену књижицу, моћи ће да обаве бесплатне гинеколошке прегледе током “Дана отворених врата“.

Паралелно са овом акцијом спроводиће се и анонимна анкета како би се утврдили најчешћи разлози за одлазак, односно неодлазак на редовне гинеколошке прегледе и додатно охрабрити жене да пронађу времена за очување свог здравља. За здравствене раднике из девет општина укључених у кампању биће организован стручни скуп током којег ће се разменити искуства, као и нове информације и правци деловања у овој области.

Позивамо вас да пратите активности кампање на друштевним мрежама Facebook, Twitter, Instagram, као и на вашим радио и телевизијским станицама.

Распоред одржавања прегледа у Сврљигу:

Сврљиг Хаџићева 40, термин: 30. октобар – 2. новембар 2017. године у времену од  7 до 14:30 часова.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
Према статистичким подацима, Србија је међу водећим земљама у свету по броју оболелих жена од рака дојке и грлића материце.

• Рака дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији

• Једна од осам жена оболи од рака дојке

• У Србији годишње оболи око 4.600 жена, а њих 1.600 изгуби битку са овом болешћу

• Рак грлића материце је други водећи узрок обољевања и четврти узрок умирања од рака код женске популације у Србији

• Сваког дана четири жене оболе од рака грлића материце

• У Србији годишње оболи више од 1.300 жена, а њих 500 прерано заврши живот

• За преглед ти је довољно само 30 минута, а може ти сачувати живот и унапредити здравље

Кампању „Нађи времена“ на терену спроводи агенција В+О Цоммуницатионс.

Службе дома здравља
Контакт информације