Дом здравља Сврљиг

Др Љубинко Ђорђевић

Телефон за хитне позвие

Радно време

24/7

РАСПОРЕД Рада лекара

Др Љубинко Ђорђевић

ОКТОБАР – Међународни месец против борбе против рака дојке

Октобар месец као међународни месец борбе против рака дојке, ове године обележава се под слоганом: „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди?”. У оквиру кампање промовишу се: физичка активност, правилна исхрана и регулација телесне тежине.

Избор животних навика игра кључну улогу за здравље груди сваке жене. Редовна физичка активност, избегавање гојазности и регулација телесне тежине, као и избалансирана исхрана су битни фактори за очување здравља груди. Према доступним подацима ширењем свести о превенцији ризикофактора и променом начина живота код око 25% до 33% жена може се превенирати рак дојке.
Рак дојке је тренутно водећа малигна болест код жена, јер према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1.670.000 жена, а око 522.000 жена умре. У Србији се сваке године региструје око 4600 новооболелих жена од карцинома дојке, а око 1600 жена изгуби живот. Од укупног броја новооболелих жена у свету од 20% до 30% жена је млађе од 50 година, а око 33% жена су старости од 50 до 64 године.

Поред примарне превенције и промоције здравих стилова живота јако је битна и секундарна превенција, односно рано откривање рака дојке. Већи број смртних случајева жена оболелих од рака дојке јавља се у земљама у развоју због дијагностиковања рака дојке у касној фази, углавном због недостатка свести о потреби раног откривања, као и због недостатка ресурса у здравственом систему. Када се рак дојке открије у раној фази уз адекватну дијагностику и лечење, шансе за излечење и продужетак живота су далеко веће него у случајевима када се ова болест открије у касној фази.

Наша земља спроводи Национални програм за рано откривање рака дојке према децентрализованом моделу од 2013. године. У току је друга година првог циклуса организованог скрининга који се спроводи у 19 општина радом стационарних мамографа и у 23 општине радом мобилних мамографа.

Институт за јавно здравље Ниш, као референтна установа врши координацију спровођења Националног скрининг програма на рано откривање рака дојке на територији Нишавског и Топличког округа од почетка фебруара 2013 године. Скринингом на рано откривање рака дојке за сада су обухваћене жене старосне доби од 50-69 година са подручју града Ниша. Служба за радиолошку дијагностику Дома здравља Ниш, пружа све неопходне информације у вези спровођења овог скрининг програма и обавља мамографију стационарним мамографом. Поред жена са подручја града Ниша, у оквиру Националног скрининг програма на рано откривање рака дојке до сада су прегледане мобилним мамографом и жене из 4 општина Топличког округа (Блаце, Куршумлија, Прокупље, Житорађа) и 1 општине Нишавског округа (Ражањ).

У Србији је према доступним подацима Канцеларије за превенцију малигних болести Србије, закључно са августом 2014. године, скрининг мамографија урађена код 61.878 здравих жена старости од 50 до 69 година живота и откривено је 193 карцинома дојке. У наредном периоду овакав вид секундарне превенције прошириће се на територију целе земље како би скрининг мамографијом обухватили све жене старости од 50 до 69 година живота и открили карцином дојке у раној фази чиме би се побољшало лечење ових особа и смањила смртност од карцинома дојке што је главни циљ оваквих активности.

Службе дома здравља
Контакт информације